Firefox 127: Meer beveiliging en betere schermafbeeldingen

Problemen met je webbrowser of andere problemen met internet?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Abraham54
Berichten: 393
Lid geworden op: 15 jan 2023, 13:22
Has thanked: 6 times
Been thanked: 143 times

Firefox 127: Meer beveiliging en betere schermafbeeldingen

#1

Bericht door Abraham54 »

Firefox 127: Meer beveiliging en betere schermafbeeldingen
De update naar Firefox 127.0 verhelpt een aantal beveiligingslekken en brengt een volledig nieuwe schermopnamefunctie. Er zijn ook updates voor Firefox ESR en Tor Browser.

Door Frank Ziemann
Publicatie van PCWELT.deIn de nieuwe Firefox versie 127.0 hebben de Mozilla-ontwikkelaars verschillende kwetsbaarheden in de browser verholpen. Ze hebben de schermafdrukfunctie opnieuw geprogrammeerd en gemengde inhoud duidelijk afgekeurd. Opgeslagen toegangsgegevens kunnen ook worden beveiligd. Updates voor Firefox ESR 115.12 en Tor Browser 13.0.16 zijn ook beschikbaar.

De ontwikkelaars hebben minstens 15 beveiligingslekken verholpen in Firefox 127.0. Mozilla categoriseert twee van de extern gemelde kwetsbaarheden als hoog risico in haar beveiligingsrapport. Intern gevonden geheugenfouten die een aanvaller in staat zouden kunnen stellen om geïnfiltreerde code uit te voeren, worden ook als hoog risico beschouwd. Mozilla geeft hier geen verdere details over. Aanvallen op Firefox-gebruikers zijn nog niet bekend. Met de menuoptie " Help " Over Firefox kunt u een updatecontrole starten en de update indien nodig handmatig downloaden.

Dit is nieuw in Firefox 127
Mozilla maakt reclame voor de niet-zo-nieuwe beeld-in-beeld-functie op de pagina Wat is nieuw. Het argument: je kunt voetbal kijken en werken tegelijk. Wat wel nieuw is, is dat Firefox nu op nog meer websites video-ondertiteling ondersteunt. De nieuwe optie om Firefox automatisch te starten met Windows (Instellingen " Algemeen) is ook van twijfelachtig nut. Als je zoveel tabbladen open hebt staan dat je niet hebt gemerkt dat er meerdere dubbele tabbladen open staan, kun je deze nu met één klik sluiten.

Nieuwe schermopnamefunctie
De ontwikkelaars hebben de schermopnamefunctie die in Firefox is geïntegreerd volledig opnieuw geïmplementeerd, alleen het pictogram is hetzelfde gebleven. Het werkt nu ook met bestandstypen zoals XML of SVG en met de interne Firefox-pagina's (about:xyz). Sneltoetsen zorgen nu voor een betere toegankelijkheid. Het zou ook sneller moeten zijn. Waarom hebben we deze functie überhaupt nodig? Het kan de hele, soms erg lange webpagina vastleggen - zelfs het deel dat momenteel niet zichtbaar is op het scherm.

Beveiliging en privacy
Firefox vertrouwt steeds meer op HTTPS-only voor meer beveiliging en privacy. Als bijvoorbeeld een ingesloten afbeelding of video op een pagina die via HTTPS is geladen onversleuteld via HTTP (zonder S) wordt geopend, probeert Firefox het element via HTTPS te laden. Als dit mislukt, wordt het object niet geladen. Dit is om zogenaamde "gemengde inhoud" te voorkomen, die een risico kan vormen. Als je je wachtwoorden in Firefox opslaat, kun je de toegang ertoe nu optioneel beveiligen met een aanmeldingsfunctie die in het besturingssysteem is ingesteld (wachtwoord, vingerafdruk, gezichtsherkenning, enz.).

Updates voor Firefox ESR en Tor Browser
Firefox ESR 115 is bijgewerkt naar versie 115.12.0, waarin de ontwikkelaars ten minste acht gaten hebben gedicht. Er is ook een update beschikbaar voor Tor Browser, dat is gebaseerd op Firefox ESR. De nieuwe Tor Browser 13.0.16 (voor Windows, macOS, Linux en Android) is gebaseerd op Firefox 115.12. Het bevat Tor 0.4.8.12 en bevat ook de bijgewerkte OpenSSL-bibliotheek 3.0.14. Een nieuwe versie van het mailprogramma Thunderbird is nog niet beschikbaar (of alleen als update).

Mozilla is van plan Firefox 128 en Firefox ESR 115.13 en 128.0 op 9 juli uit te brengen. In de daaropvolgende overgangsfase tot september zal de basis voor Firefox ESR veranderen van Firefox 115 naar Firefox 128, terwijl Mozilla beide generaties behoudt.


Fulltime forumbeheerder overdag, astronaut en kwantumfysicus 's nachts.
Gebruikersavatar
Abraham54
Berichten: 393
Lid geworden op: 15 jan 2023, 13:22
Has thanked: 6 times
Been thanked: 143 times

Re: Firefox 127: Meer beveiliging en betere schermafbeeldingen

#2

Bericht door Abraham54 »

Firefox is opgewaardeerd naar versie 127.0.2

Gebruikers hadden gemeld dat er problemen waren met de video weergave op YouTube.
Keek men naar een video, stopte ineens de weergave daarvan, terwijl het geluid wel was te horen.
Dat moet nu gerepareerd zijn.
Fulltime forumbeheerder overdag, astronaut en kwantumfysicus 's nachts.
Plaats reactie

Terug naar “Internet”